Aan de slag met de webservice

Met behulp van SoapUI Open Source kunt u eenvoudig de mogelijkheden van de webservice bekijken. Deze applicatie is open source en gratis te gebruiken, de volledige documentatie van deze tool kunt op onderstaande pagina bekijken.

https://www.soapui.org/open-source/

Project aanmaken en WSDL inlezen

In SoapUI kunt u een nieuw SOAP project aanmaken via de menu optie (File → New SOAP Project). Vervolgens kunt u met een rechter muisklik op dit project kiezen voor de optie (Add WSDL). In het popup scherm voert u de URL van de WSDL in die u wilt inlezen, selecteer vervolgens ‘Create sample request for all operations?’ en klik op OK. Op de onderstaande pagina kunt u alle WSDL’s vinden die door de Planning.nl webservice worden aangeboden.

https://app.planning.nl/api/v1/

Request aanmaken en uitvoeren

In de vorige stap zijn door SoapUI voorbeeld requests aangemaakt voor alle services die door de webservice worden aangeboden. Deze voorbeeld requests kunt u openen en bewerken. Met behulp van comments in de XML wordt door SoapUI aangegeven welke elementen in de request optioneel zijn en/of vaker dan één keer kunnen voorkomen. Plaatsen in de request waar door SoapUI een vraagteken is geplaatst kunt u vervangen door een zelf gekozen waarde.

U kunt de request vervolgens uitvoeren door op de groene uitvoer knop te klikken. Na het uitvoeren zal SoapUI het resultaat van de request aan de rechterzijde van het scherm tonen.